Конкуренцію на ринку електроенергії, зокрема у «Бурштинському енергоострові», забезпечить виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Про це йдеться в заяві Першої енергетичної асоціації України на її сайті.
«Перша енергетична асоціація України вважає, що конкуренцію на БуОс можна забезпечити тільки здійснивши низку кроків, рішення щодо більшості з яких вже давно прийняті.
По перше, необхідно синхронізувати усю Об’єднану енергетичну систему із електромережею країн ЄС, як це передбачено Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС», - зазначається в заяві.
В ПЕАУ наголосили, що План дій щодо інтеграції вітчизняної енергосистеми з системою ЄС на сьогодні успішно реалізується системним оператором та має бути завершений у 2023 році.
Та зазначили, що синхронізація дозволить посилити конкуренцію на ринку електричної енергії України в цілому та на території Бурштинського енергоострова, зокрема.
«У регіоні з’являться нові гравці ринку – інші ТЕС, що мають менші витрати на транспортування вугілля, а також АЕС та гідроелектростанції. Підвищення конкуренції у такий спосіб дійсно може знизити оптові ціни на відповідних сегментах ринку електроенергії», - зазначається в заяві.
«По-друге, у рамках євроінтеграційного вектору Україна має забезпечити проведення скоординованих аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній електропередач, що спростить доступ до ринку для учасників з суміжних країн-членів ЄС. Рекомендації з цього приводу вже напрацьовані спільно із USAID та очікують імплементації», - наголошено у заяві.
В Асоціації також вважають, що на відміну від Бурштинського енергоострова, конкуренцію в Об’єднаній енергосистемі України можна було б забезпечити вже сьогодні за рахунок міжпаливної конкуренції серед виробників теплової, атомної, гідро- і «зеленої» генерації. Але це стане можливим лише за умови усунення регуляторних викривлень на енергоринку.
«Практика перехресного субсидіювання, неринкові цінові обмеження для окремих гравців ринку, відсутність повноцінного ринку допоміжних послуг – вирішення цих та багатьох інших проблем створить можливість для формування повноцінного ринку електричної енергії в Україні, який забезпечить рівні конкурентні умови для всіх його учасників», - зазначається в заяві.
Раніше експерт з енергетичних ринків Сергій Чех заявив, що збільшення конкуренції в острові БуТЕС можливо виключно шляхом повномасштабного об’єднання енергосистем України та ЄС.
Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський після робочого візиту до Закарпатської області 24-25 вересня доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю вжити заходів для розвитку конкурентного ринку електроенергії у торговельній зоні "Острів Бурштинської ТЕС".