Посол України в Республіці Північна Македонія Наталія Задорожнюк в рамках освітнього модулю STEM is FEM з архітектури та будівництва для українських школярок розповіла історію свого становлення як дипломата.

Пані Наталія розповіла, що її кар’єрний шлях сповнений послідовних кроків, які допомогли їй здійснити дитячу мрію. Стати дипломатом жінка прагнула з 6 класу, тож зі школи вивчала політику з газет, а після школи поступила до вишу у Києві. Коли ж почала викладати в Слов’янському університеті болгарську мову та літературу, паралельно влаштовувала багато культурних заходів, присвячених Болгарії, куди завжди запрошувала посольство Болгарії в Україні. Врешті, це допомогло налагодити дружні стосунки із болгарськими дипломатами.

«Одного разу був 5-денний візит віце-президента Болгарії в Україну, але перекладачка, яка мала перекладати для нього, злякалася і цю роботу запропонували мені. Я теж злякалася, але я розуміла, що для мене це шанс. Я ним скористалася і добре відпрацювала. Після цього мене помітили і запросили працювати в Кабмін, там я теж була активною і мене помітили в Міністерстві закордонних справ. Спочатку я стала другим секретарем посольства України в Болгарії, і це вже була реалізація моєї мрії, до якої я йшла важким шляхом. Тепер я вже три роки посолка України в Північній Македонії», – поділилася пані Задорожнюк.

Продемонструвати, що кожна людина має змогу досягти своєї мрії та добитися успіху у будь-якій професії завдяки наполегливій праці – один з основних пріоритетів проєкту STEM is FEM, зазначає один з його ініціаторів, керівник компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв:

«Наш проєкт об’єднує активних українських школярок. Знайомлячи учасниць модулів з різними STEM-спеціальностями, ми прагнемо показати їм якомога більше прикладів, коли жінки досягали успіху у обраній професії, будували блискавичну кар'єру, ставали експертками та провідними спеціалістками. Дякуємо Посольству України у Республіці Північна Македонія за підтримку модулю «Будівництво та архітектура» та допомогу у розвитку проєкту STEM is FEM».

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показати ще

У зустрічі також взяла участь кандидат наук, MBA, експертка з розвитку бізнесу та електронного урядування Леся Чміль. Спікерка надихнула учасниць модулю не звертати уваги на існуючі сьогодні стереотипи та впевнено йти до своєї мети.

«У віці 27 років я отримала пропозицію очолити один із структурних підрозділів великої компанії, а приблизно половина людей у колективі була старше 50 років. Спочатку мене не сприймали серйозно, але я продовжувала наполегливо працювати, реалізовуючи поставлені задачі, і вже через декілька років стала генеральним директором, після чого ми провели велику реорганізацію компанії, що дозволило оптимізувати роботу. Тож не варто оцінювати людину за статтю чи віком. Не бійтеся, що вас можуть не сприймати, бо ви молоді і красиві. Просто будьте впевнені у собі і вірте у те, що робите», – порадила пані Чміль.

Зазначимо, STEM is FEM – благодійний освітній проєкт, що бореться із гендерними стереотипами та мотивує українських школярок обирати професії за власним покликом та бажанням. В рамках проєкту організовуються навчальні модулі, майстер-класи та мотиваційні зустрічі з жінками, які досягли успіху в соціальному житті та кар’єрі.