Західний і Центральний апеляційні господарські суди визнали незаконними і необґрунтованими вимоги НЕК «Укренерго» до компаній «ДТЕК Західенерго» і «ДТЕК Павлоградвугілля» про сплату незаконного тарифу на передачу електроенергії при експорті.
Рішення судів набули чинності 3 і 5 листопада відповідно і оприлюднені в Єдиному держреєстрі судових рішень.
Суди відхилили необґрунтовані претензії НЕК "Укренерго» до «ДТЕК Західенерго» на 425,8 млн грн і до "ДТЕК Павлоградвугілля" на 85,3 млн грн.
Раніше суд визнав незаконною і скасував Лютневу постанову НКРЕКП, якою, всупереч європейським правилам, вводилася плата за передачу електроенергію при її використанні.
Це рішення набрало законної сили 21 жовтня 2020 р.Відповідно всі нарахування плати за експерт також визнані незаконними.
Одним з головних аргументів для суду була невідповідність рішення НКРЕКП європейським правилам і нормам, які Україна зобов'язалася імплементувати.
Ще в травні 2020 р. Енергоспівтовариство офіційно повідомило, що стягування тарифу на передачу суперечить договору про Енергетичне Співтовариство і угоди про асоціацію.
Нагадаємо, позов проти НКРЕКП щодо цієї норми подавала група ДТЕК, яка є найбільшим експортером електроенергії з України в ЄС. Проти необґрунтованої плати виступила також група НАК» Нафтогаз України", що займається експортом електроенергії АЕС в Білорусь.
У листопаді проти введення тарифу на передачу електроенергії категорично виступила Європейська Бізнес-Асоціація (EBA). Асоціація закликала депутатів не підтримувати законопроект, що встановлює плату за передачу при експорті електроенергії як такий, що суперечить законодавству ЄС і може мати негативний вплив на вітчизняну енергетику.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92839108